София, 06 октомври 2022 г.  – Не можем да очакваме партия, която

...
София, 06 октомври 2022 г.  – Не можем да очакваме партия, която
Коментари Харесай

Иво Христов пред БНР: Който пледира за Украйна в НАТО, тласка България във войната


София, 06 октомври 2022 година   –  „ Не можем да чакаме партия, която манифестира под непознати флагове, да пази националния интерес. Нито пък от партия, чието управление е формирано от някогашни чиновници в неправителствени организации, да милее за националния интерес.  Това е предстоящо държание от страна на „ Демократична България “  и за мен е чудно, по какъв начин може някой да даде гласа си за партия, която де факто му дава обещание война, въпреки и с всякакви евфемизми. “
Това разяснява в предаването „ 12+3 “ на стратегия „ Хоризонт “ на БНР Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D) и шеф на кабинета на президента Румен Радев в интервала 2017-2019 година
„ Господин Христо Иванов е правист, а и всеки човек с минимална юридическа просвета знае, че Украйна в НАТО опонира на самия текст на Северноатлантическия контракт, който изисква страните-кандидатки да не са във въоръжен спор със прилежащи страни, какъвто не е казусът на Украйна. Тук даже и  „ Демократична България “ допускам ще се съгласи, че сега Украйна е в положение на война т.е. когато някой пледира за Украйна в НАТО, претендира за задействане на член 5 и за директното замесване на България във войната.  Това споделя „ Демократична България “, в случай че някой не е схванал. И го споделя с такова неспокойствие, че даже не може да устиска до конституирането на Народното събрание “, сподели Иво Христов пред слушателите на БНР.
„ След взривяването на Северен поток войната пълзи на запад. Знаете, че процесите ескалират. Икономическата война от дълго време е международна, а военните дейности се разгръщат. В този смисъл рискът е действителен и държанието на президента Румен Радев заслужава огромно почитание, защото той бидейки юридически образован човек и професионален боен, прави оценка какво би значело да се поддържа приемането на Украйна в НАТО. А юристите на „ Демократична България “, където прочее липсва военна експертиза, се вършат, че не знаят защо става дума, въпреки че и те могат да си създадат този обикновен разбор “, разясни евродепутатът. 
На въпрос какви са възможностите за сформиране на държавно управление, Иво Христов уточни фрагментираната карта на новоизбрания парламент, само че не се ангажира с прогноза дали договарянията ще съумеят, или не. „ Някои още мислят, че политическите водачи в България вземат решение нещо. Те и преди нямаха изключително тежка дума, само че в положение на война още по-малко. Допускам, че този кабинет може да бъде подреден под външен напън, защото Съединени американски щати и Европа биха желали да имат в България управляема администрация,  една ясна настройка, която да не им основава проблеми в подтекста на войната “, съобщи Иво Христов.
На въпрос на Даниела Големинова дали това не е никаква интрига, Христов уточни като причини държанието на „ Демократична България “ и избора на ГЕРБ за договарящ екип за сформиране на държавно управление в лицето на Росен Плевнелиев и Соломон Паси. „ Вие виждате, че ДБ се пробва да зададе дневния ред на Народното събрание преди той да е почнал своята активност. И го задава не с тематика, обвързвана с България, а с интернационална тематика.  Как мислите? Случайно ли е? А изборът на договарящите от името на ГЕРБ? “, попита евродепутатът.
По тематиката за представянето на Българска социалистическа партия на парламентарните избори и петото място по брой депутати, Иво Христов показа огорчението си от загубата на позиции в продължение на интервал от две години. „ Българска социалистическа партия губи идейни позиции, губи публично въздействие. И то в миг, в който обществените проблеми нарастват и страната има явна потребност от мощно ляво наличие.  В миг, в който се взема решение въпросът за война и мир, който също е основен и всяка левица би трябвало да застане твърди на страната на мира “, сподели още евродепутатът Иво Христов.
По отношение на въпроса дали би трябвало да бъде заменен водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова поради слабите изборни резултати, Иво Христов акцентира, че не е член на партията и заобикаля да разяснява вътрешнопартийните битки. “Но все пак аритметиката демонстрира, явно има неточност в курса “, сподели още Иво Христов.
 
За контакт с Групата   на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР